Milioane de euro pentru restaurarea cetății dacice de la Poiana

0
156

CJ Galați a anunțat că va depune un proiect finanțat din fonduri europene transfrontaliere ce vizează accesarea a 1,2 milioane de euro în vederea demarării primei etape de restaurare și punere în valoare a sitului arheologic de la Piroboridava (Poiana), o hotărâre în acest sens fiind aprobată luni, 29 ianuarie, de consilierii județeni, relatează cotidianul ”Viața Liberă”.

În luna decembrie 2023, CJ Galați a aprobat indicatorii tehnico-economici privind un amplu proiect, evaluat la aproximativ 8 milioane de euro, de restaurare și punere în valoare a acestui loc atât de important pentru istoria gălățeană.

Prima etapă a proiectului presupune o serie de lucrări de asigurare a stabilității amplasamentului și stoparea unor eventuale alunecări de teren. Sunt prevăzute lucrări de protecție a pantelor împotriva eroziunii, drenuri de colectare și evacuare a apelor pluviale etc.

CJ Galați va realiza aceste lucrări prin depunerea unui proiect finanțat cu fonduri europene prin Programul INTERREG NEXT România – Republica Moldova. Mai exact, este vorba de proiectul ”S.O.S. Natura”, ce va fi realizat în parteneriat cu Primăria Comrat, din Republica Moldova.

În total, lucrările de consolidare a terenului la situl arheologic de la Piroboridava ar urma să ajungă la aproximativ două milioane de euro, în timp ce a doua etapă, ce presupune lucrările de amenajare a unui muzeu de sit, integrat în peisajul arheologic, este estimată la șase milioane de euro, finanțarea urmând să fie asigurată tot cu fonduri europene.

Situl antic de la Poiana, pe care s-a aflat cetatea dacică Piroboridava, este una dintre cele mai prețioase moșteniri din vremea geto-dacilor aflate în patrimoniul istoric al județului Galați.

Situl arheologic este înscris pe lista Monumentelor Istorice din România, aici fiind identificate cinci niveluri de locuire ce se întind pe o durată de mai bine de un mileniu – din Epoca Bronzului până în secolul al III-lea d.Hr. Aici au fost făcute și importante descoperiri arheologice, precum cele care atestă legăturile culturale și comerciale ale dacilor liberi cu lumea romană și lumea elenistică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here